Länkar

Skolans hemsida

Mälardalens Studentkår

Mälardalens Datorförening

Västerås Studenters Idrottsförening

Bostad Västerås

Försäkringskassan


CSN
Västerås ur ett studentperspektiv

 


Västerås är Sveriges sjätte största stad där du som student har tillgång till i princip allt du önskar. Goda shoppingmöjligheter, träningsmöjligheter, många bra fik och även ett bra uteliv som exempelvis Kåren, Blue moon bar och Pitchers. Från Mälardalens högskola har du gångavstånd till centrum, centralstationen och även till Mälaren, som är karakteristiskt för Västerås.

Cykelstad

Västerås är en cykelstad vilket innebär att det finns gott om cykelbanor för att du ska kunna ta dig fram smidigt och enkelt. Ett tips, om inte näst intill ett måste, är att ta med en cykel för att ta dig fram genom staden.

Tips inför skolstarten

 • Fixa boende i tid. Utnyttja bostadsgarantin och anmäl intresse på lägenhet så snart du kan. Läs mer på www.bostadvasteras.se

 • Sök bostadsbidrag. Info om hur du gör och hur mycket du kan få finns på www.forsakringskassan.se

 • Ansök om studiemedel så tidigt du kan. Detta görs på www.csn.se.

 • Det är också där du lämnar din studieförsäkran vid kursstart.
 • Förbered dig på en härlig studietid som förhoppningsvis fylls med mer än plugg. Vi inleder med ett fullspäckat men roligt rookieschema under terminens tre introduktionsveckor. Mer om det hittar du här på bloggen.

Möjlighet till engagemang
  • fysioterapistudenternas egen förening, Stretch. Vi diskuterar allt från studiesituationen på skolan och praktik till rookieperioden och andra aktiviteter.
 
 • Kåren. Här kan du delta i verksamheten på flera olika sätt, t ex genom att arbeta i dagpuben, sitta i kårfullmäktige eller ”slava” under discokvällarna. Vill du veta mer om Mälardalens Studentkår, se www.kåren.nu

 • Är du idrottsintresserad bör du vända dig till VSIF, skolans idrottsförening. De ordnar aktiviteter som t ex fotboll, innebandy, aerobics/jympa och basket. Lagom nu till höstterminen fördubblas aktivitetsutbudet, så spana in www.vsif.nu för mer info.
 • Har du en kreativ ådra du vill få utlopp för, eller bara tycker det är kul med teater? Spexpack är i så fall föreningen för dig. Läs mer om deras verksamhet på http://www.spexpack.se/
 • Kanske är data ett stort intresse? Vänd dig då till Mälardalens Datorförening. Var du hittar dem, samt hur du tar kontakt se http://www.mdfnet.se/

 • Har du någonting annat i åtanke du vill lyfta fram? På kårens hemsida under flikarna inflytande och engagemang finns möjligheten att engagera sig i de utskott som finns, eller starta ett eget!

Rookieperioden

Rookieperioden är de första veckorna på den nya terminen. De olika linjeföreningarna för de olika programen har massa aktiviteter för att engagera och skapa samanhållning bland de nykomna studentera som kalls för ”rookies”. Allt är frivilligt, man får vara med så mycket eller lite man vill. Aktiviteterna kan vara lekar med andra föreningar, såpafotbollsturenering, sittning eller spex.

 

Från varje linjeförening så finns det faddrar som tar hand rookiesarna och har hand om aktiviteter. Faddrarna kan man fråga om allt som man undrar över som nykommen student eller som nyinflyttad i Västerås. Det viktigaste under rookieperioden är självklart att ha kul!

 

Under rookieperioden får inget som kan upplevas som kränkande eller förnedrande förekomma. Man ska aldrig behöva göra något mot sin vilja eller känna sig hetsad att dricka alkohol eller göra något annat man känner sig obekväm med. Om du upplever något sådant så vill vi att du pratar med någon av oss faddrar så att vi kan åtgärda problemet.

 


 
  Pannband vs Moppen

Under rookievekorna så SKA ALLA rookies bära det vackra rosa bandet på sin hjässa! Bandet delas ut första dagen och är prytt med vederbörlig rookies namn. Pannbanden hjälper dina kurskamrater, äldrekursare samt lärare att lära sig namn lättare. Den rookie som inte har sitt band, får uthärda den fruktade Moppen.
Barbapappa

Ni undrar kanske varför barbapappa syns lite överallt här i bloggen och kring information som rör Stretch? Varje linjeförening har en maskot som kännetecken. Vi fysioterapeuter har den ståtliga Barbapappan. Dels för att ROSA är vår stolta färg och dels för att han är rörlig, smidig och kan ändra sin kropp till alla möjliga former - precis som vi!
<
RSS 2.0